Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bográcsozási tippek praktikák képes leírás - Bogrács .tlap.hu
részletek »

Bográcsozási tippek praktikák - Bogrács .tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bogracs.tlap.hu » Bográcsozási tippek praktikák
Keresés
Találatok száma - 15 db
A bográcsozás alapjai

A bográcsozás alapjai

Vagyis a nem tűz...ne érjen hozzá a láng a bogrács aljához, főleg ne az oldalához. Oda fog égni minden. Főleg a szélén. Mindig forró, izzó parázs kell, amin maximum pár faág tüze pislákol. És ne legyen szélesebb, mint a bogrács maga, mert különben elkerülhetetlen, hogy pár 'elem' odaég az oldalára. Véletlenül se olaj. Az egész egyszerűen nem az igazi. Oh, és rendesen forrósítsuk fel, mielőtt beletesszük a hagymát.

A bográcsozás ökölszabályai

A bográcsozás ökölszabályai

A bográcsozásnál minden élesben megy. Egy edényünk van, és egy tűzhelyünk, tehát úgy kell kalkulálni, hogy az alkotóelemek a legvégén, egyszerre készüljenek el. - mondja Jahni. Nem lehet előfőzni, előkészíteni dolgokat (illetve lehet, de az egy kicsit csalás, a legnagyobb bográcskirályok pontosan ebben az időzítésben vannak otthon, amitől tökéletesre fő a hús, de nem főnek szét a zöldségek vagy a tészta). Éppen ezért ha kezdők vagyunk, ne sok és különböző főzési időt igénylő alapanyagos ételekkel kísérletezzünk, azt hagyjuk későbbre. Nyugodtan pör-költözzünk, vagy készítsünk lecsókat, amíg nem tapasztaljuk ki, hogy melyik hús mennyi idő alatt, milyen tűz mellett fő meg a legjobban, a paprika, paradicsom, hagyma mikor van készen (és még nem főtt pépesre). Ha ezeket az alapokat elsajátítottuk, és álmunkból fölkeltve is össze tudunk dobni egy jó pörköltet vagy lecsót, akkor menjünk tovább a bonyolultabb ételekhez.

A grillezés és bográcsozás alapjai

A grillezés és bográcsozás alapjai

A bográcsban főzött hagyományos ételek palettája ugyan jóval szűkebb, és a főzés közbeni közös munka is kevesebb, mint a szabad tűzön sültek esetében, ám ezek a - nyelvészeti és régészeti emlékeink szerint a honfoglalás korából származó - főzőedényben készített tartalmas, leveses ételek legalább olyan finomak, mint a grillezettek. Legyen az akár ősi bográcsgulyás - amelyet nem csak marha- és birkahúsból főzhetünk, lehet sertés is az alapanyaga - vagy annak vidékenként eltérő - például csángó, palóc vagy szegedi - változata, esetleg halászlé, aki evett már ilyet, tudja, hogy a szabad tűzön készültnek nincsen párja, de éppúgy bográcsba való a tárkonyos, vörösboros vadpörkölt, a különleges tokány vagy akár a lecsó is. A bogrács- vagy üstpartihoz persze kell a főzőedény, állvány, egy jó erős keverőkanál, s a nyílt tűz hozzáadja a magáét. Nehéz az így készült ételt elrontani, de azért nem árt ismerni azokat az apró recept- és főzőfortélyokat, amelyek megadják az étel különleges zamatát. Ilyen a hagymás alapú, pirospaprikával színezett húsok gondos pirítása, a mérsékelt, gyöngyöző főzés, óvatos kevergetés mellett.

Bogrács magazin hírek
A bogrács típusai alapanyag és forma szerint
A bogrács típusai alapanyag és forma... A bográcsok az előállításhoz használt alapanyag alapján készülhetnek rézből, vasból, rozsdamentes és zománcos kivitelben. A rézbográcsok előnye, hogy jól vezetik a hőt, ezáltal egyenletesebben főnek meg bennük az ételek. Ugyanakkor a réz érzékeny a savakra (pl. ecet), ezért ma már általában ötvözetet használnak. Azonban ezeknél is figyelni kell, hogy ne...
Milyen kiegészítőket vásároljunk a bográcshoz?
Milyen kiegészítőket vásároljunk a... A bogrács kiegészítői közé tartozik a merőkanál, a tálaló állvány, a...
Kültéri és beltéri bográcsok
Kültéri és beltéri bográcsok Ma már nem csak szabadtűzi, hanem gázon történő főzéshez is gyártanak...
Big Green

Big Green

Mindössze 15 perc alatt felmelegszik a sütési hőmérsékletre. A kerámiafalak pontos hőfokszabályzást biztosítva tartják a meleget, fokozatos hőeloszlás pedig megakadályozza a hot spotok kialakulását. A Használata során jóformán semmi szükség a faszén pótlására: egy adag faszén 4-6 órányi sütésre elég. A Big Green Egg legnagyobb előnye az, hogy segítségével a valaha kóstolt legízletesebb ételeket készíthetjük el!

Bogrács tisztítása

Bogrács tisztítása

Bogrács tisztítása: Kenje be zsírral a kormos, elszíneződött bogrács alját, aztán pedig alaposan dörzsölje át. A zsiradék feloldja majd a szennyeződést, és ismét fényessé teszi az edényt. A tisztítás utolsó fázisaként meleg, mosogatószeres vízzel öblítse el a bográcsot. Megbarnult zománcedényben főzzünk nyers burgonyát, hagyjuk benne egy napig, majd újra forraljuk fel a kihűlt vizet, benne a krumplival. Így csillogó lesz az edény. Új jénai tűzálló edényünket használat előtt helyezzük egy nagy edénybe. Maroknyi sóval és annyi vízzel, amennyi ellepi, forraljuk át legalább fél órán át. Az edényt a vízben hagyjuk teljesen kihűlni. Így hőre ellenállóbb lesz és sokkal tartósabb is. A zománcedényeket is hasonlóan avassuk fel. Itt elég, ha magában az edényben zubog tatjuk egy fél óráig a sós vizet. Kevés ecetet is tölthetünk a vízhez.

Bogrács Wikipédia

Bogrács Wikipédia

A konyhai tűzhelyen ugyanazok az ételek elkészíthetőek, mint a bográcsban, azonban a bográcsban készült ételek íze nem hasonlítható össze a konyhában készültekével. Valamint a bográcsos ételek készítéséhez olyan közösségi tevékenységek kapcsolódhatnak favágás, alapanyagok összekészítése, amelyben az egész család, vagy a baráti kör is részt vehet.

Bográcsok feketén-fehéren

Bográcsok feketén-fehéren

Milyen az ideális bogrács? Van egyáltalán különbség bogrács és bogrács között? Nem mindegy, hogy miben készítem el az ételt? Gondolom már az Önök fejében is megfordultak a fenti kérdések. Természetesen, mint mindennek, ezeknek is megvannak a maguk előnyei és egyben a hátrányai is. A döntés rajtunk áll, hogy melyik típust fogjuk használni.

Gabion tűzgyújtó

Gabion tűzgyújtó

Kerti sütögetőnek a kerek és szögletes gabion kosarat egyaránt ajánljuk, míg rozsdamentes tálca kiegészítővel kiváló grillező megoldás készíthető. Építhető pad, asztal és grillező azonos stílusban, sőt a grillező beépíthető a gabionból készült szélfogó falba vagy a teraszt határoló támfalba. A hangulat és az egyéni megjelenés 100 százalékban garantált.

Hogyan főzzünk bográcsban?

Hogyan főzzünk bográcsban?

Jó tudni, hogy minden edény rozsdásodás elleni védőmázzal kerül forgalomba. Az első használat előtt az edényt kívül-belül zsírral vagy étolajjal kenjük be, és a bevonatot szabadban rakott erős tűzön égessük ki, majd a bográcsot finom kőporral vagy homokkal súroljuk át, míg fényes lesz. Ezután mosószeres vízben alaposan mosogassuk el, és tiszta vízzel öblítsük át. A bográcsban fövő ételhez lobogó tűz szükséges. A lángot óvjuk a széltől, hogy a hőhatás a legkedvezőbb legyen. Minél magasabbra helyezzük a bográcsot, annál kényelmesebb a főzés, s annál jobban ég a tűz is. Hogy ne égjen le az étel, a bográcsot gyakran forgassuk.

Hirdetés
Hogyan válasszunk grillsütőt

Hogyan válasszunk grillsütőt

Országunk éghajlata nem teszi lehetővé egész évben a kerti sütést, de az első jó idő beköszöntével szívesen költöztetjük ki étkezőnket a szabadba. A grillezés nemcsak szertartásszerű, de a hétköznapoktól különböző hangulata miatt népszerű is. Könnyű karbantartása, gyors bemelegedése miatt kényelmesebb lehet a kerti sütés, nem beszélve a megspórolt időről, valamint a grillsütőnek köszönhető különleges, ízletes étel aromáknak.

Kerti tűzhelyek a nyári ízekért

Kerti tűzhelyek a nyári ízekért

Egy jól összeállított, minden igénynek megfelelő kerti konyhában legalább három tüzes munkaállomás van. Egyik a nyílt tüzes rész, ami fölé például bográcsot lógathatunk. Másik a parazsas munkaállomás, ahol roston süthetünk, harmadik pedig a zárt téri sütés színtere a kemence. A bemutatott képek jó ötletalapot szolgáltatnak ahhoz, hogy milyen sokféle kerti konyhát alakíthatunk ki. Lehet teljesen nyitott, de tetővel is óvhatjuk a kerti sütőhelyet az esőtől. Egybeépíthetjük a pihenőrésszel, így akár a nyugágyon olvasgatva is felügyelhetjük a konyhai folyamatokat. A lehetőségeknek csak a fantázia és a pénztárca szab határt.

Milyen a jó bogrács?

Milyen a jó bogrács?

A magyar nyár nem múlhat el bográcsozás nélkül. De hogyan válasszunk bográcsot, melyik a nekünk való, és egyáltalán mire jó? A bogrács mérete a minitől a rekordkísérletek gigászi nagyságáig bármekkora lehet. Az éttermekben jól ismert tányérként funkcionáló, apróbb bográcsokat valóban hagyjuk meg a tálaláshoz! A kisebb családi főzéshez elegendő egy 3 literes üst, míg ha nagyobb baráti társasággal készülünk eltölteni a nyarat, egy 8-10 literessel legalább számolunk kell, ha nem nagyobbal. Ha minden vágyunk egy fél falunak főzni, akkor találhatunk 40 litereset is, bár erre az egyszerű háztartásokban általában nincs szükség.

Ötletmozaik barkács ezermester

Ötletmozaik barkács ezermester

Bográcsban főtt halászlé, nyárson forgatott saslik, parázson sült flekken csupa ínycsiklandó étel, amelyet baráti társaságban tavasztól őszig a kertben fogyaszthatunk. A családi házak és nyaralók kertjében álló egyszerű szalonnasütögető az utóbbi években korszerű minikonyhává fejlődött. Lehet igényes, terméskővel kirakott bárpult, vagy mobil, krómozott csodamasina. Természetesen a néhány sziklával körberakott tűzhelynek is megvan a maga sajátos hangulata. Lényeg az, hogy tervezésekor vagy vásárlásakor vegyük figyelembe a kert és a ház stílusát, egyedi vonásainak összképét.

Sütés főzés grillezés bográcsozás

Sütés főzés grillezés bográcsozás

A partyn sosem maradhat el a tréfálkozás, a viccelődés. Az elfogyasztott italok, a jó hangulat is ezt kívánja. Lássunk néhány ötletet, hogy miként tréfálhatjuk meg a vendégeinket, ha ugyan nem ők tréfálnak meg bennünket, vendéglátókat.

Van sütnivalód? Kezdj grillezni!

Van sütnivalód? Kezdj grillezni!

Kimondhatjuk, hogy grillsütés nélkül nincs kerti parti! Itt a jó idő, indul a nyár, érdemes beszerezi egy grillsütőt az éhes vendégek érdekében! A legegyszerűbbtől a bonyolult és modern megoldásokig ma már széles választékkal találkozhatunk, és igényünknek megfelelően válogathatunk a faszénnel, gázzal működő, esetleg az elektromos grillsütők közül is. Vannak, akik a grilles, mások a bográcsos, megint mások a nyárson sütésre esküsznek. Akármelyikhez is támad kedvünk/lehetőségünk az biztos, hogy a hely varázsa, a füst által hozzáadott plusz aromák miatt a szabadban készült ételek mindig más íz élményt nyújtanak számunkra, mint a konyhai körülmények között készültek.

Tuti menü