Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bográcsozó hely kialakítás képes leírás - Bogrács .tlap.hu
részletek »

Bográcsozó hely kialakítás - Bogrács .tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bogracs.tlap.hu » Bográcsozó hely kialakítás
Keresés
Találatok száma - 5 db
A szalonna sütés fortélyai

A szalonna sütés fortélyai

Milyen szalonnát válasszunk? Gyakorlatilag bármilyen szalonnából süthetünk. Ám mi mégis azt javasljuk, hogy válasszunk jó húsos, füstölt oldalszalonnát a sütögetéshez. Az oldalaikat irdaljuk be. Ez azért fontos, mert sütéskor, amikor a térfogata lecsökken, eldeformálódhat. Ha beirdaljuk, a sütés folyamán ezek az irdalt részek szépen kinyílnak és a szalonna egyenletesen átsülhet. A nyársra húzzuk először a szalonnát, majd erre tehetünk még egy darab kolbászt is akár, végül tegyünk a végére egy közepes méretű vöröshagymát.A szalonna felső részét párhuzamos, majd erre merőleges metszésekkel vagdossuk be.A húsokat 2x3 cm-es négyszögekre szeleteljük. Minden egyes nyársra húzott szelet után ugyanolyan nagy szelet szalonnát és egy karika hagymát (vagy még mást) is szúrhatunk. Így váltogatva 10-15 cm hosszú tűzdelést kapunk. Ha szalonnát sütünk, a szalonnából kocka alakú darabokat vágjunk, s ezt a bőrkéjén keresztül szúrjuk át, s ezen a résen keresztül szúrjuk fel a nyársra.

Amit a tűzgyújtásról tudni kell

Amit a tűzgyújtásról tudni kell

A magyarországi erdőtüzek 99%-át emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. Az erdőtüzek nemcsak komoly anyagi kárt okoznak, hanem elpusztítják a védett élőlényeket és azok élőhelyét, egyes esetekben pedig emberi életet is veszélyeztethetnek. Az erdőtüzek okozta károkat megelőzni lehet eredményesen, amikor fellobbantak a lángok, már csak a kármentés marad. Ezért nagyon fontos ismerni és betartani a tűzgyújtáshoz kapcsolódó írott és íratlan szabályokat.

Bográcsozás a kertben

Bográcsozás a kertben

Első lépésként a tűzrakóhelyet kell megcsinálni. Létezik egy nagyon egyszerű változat, ami ugyan nem tesz jót a közvetlen földnek, de abszolút gyorsan elkészíthető. Nincs is másra szükség hozzá, mint kövekre. A tűzrakóhelyet, kerítsük körbe nagyobb kövekkel, jó sűrűn. A kör közepén pedig ássunk egy kicsit lejjebb, nem kell sokat, csak a tűz terjedésének valószínűségét kell vele csökkenteni. Mivel a tűz, és a parázs közvetlenül a talajjal érintkezik, ezért a tűzrakóhely megszüntetése után is ott marad egy kiégett rész. Ha biztosabbra akarunk menni, vagy egyszerűen egy esztétikusabb tűzrakóhelyet szeretnénk, akkor használjunk téglát, vagy betont. Így nem csak a tűzet szeparáljuk el teljesen, hanem a földben sem teszünk nagyobb károkat.

Bogrács magazin hírek
A bogrács típusai alapanyag és forma szerint
A bogrács típusai alapanyag és forma... A bográcsok az előállításhoz használt alapanyag alapján készülhetnek rézből, vasból, rozsdamentes és zománcos kivitelben. A rézbográcsok előnye, hogy jól vezetik a hőt, ezáltal egyenletesebben főnek meg bennük az ételek. Ugyanakkor a réz érzékeny a savakra (pl. ecet), ezért ma már általában ötvözetet használnak. Azonban ezeknél is figyelni kell, hogy ne...
Milyen kiegészítőket vásároljunk a bográcshoz?
Milyen kiegészítőket vásároljunk a... A bogrács kiegészítői közé tartozik a merőkanál, a tálaló állvány, a...
Kültéri és beltéri bográcsok
Kültéri és beltéri bográcsok Ma már nem csak szabadtűzi, hanem gázon történő főzéshez is gyártanak...
Tűzrakás szabadban

Tűzrakás szabadban

Tűzgyújtáshoz száraz gyújtóst használjunk, mert csak száraz fával lehet tüzet gerjeszteni. Később már nedves tüzelőt is felhasználhatunk, ami égés közben kiszárad és meggyullad. Száraz falevéllel ne gyújtsunk be, mert az nem ég, csupán nagy füstöt okoz. Annál jobb a fenyőfák elszáradt gallya és tűlevele. Nedves időben csak a fákról szedjünk száraz gallyakat. Ha a tűz helyét kijelöltük, jöhet a tűzrakás. A fadarabokat úgy rakjuk, hogy közöttük elég hely maradjon a levegőnek. Először mindig az összegyűrt papírost helyezzük el, majd vékony, száraz fadarabokat tegyünk rá, ezt követően vastagabbat fektessünk a rakásra. Ha a farakás elkészült, a papirost gyújtsuk meg.

Tűzrakóhelyek kialakításához

Tűzrakóhelyek kialakításához

Törekedjünk arra, hogy a kerti sütések- főzések helyszínéül szélvédett helyett válasszunk. Tűzvédelmi okokból is fontos ez, de akár egy kellemetlen megfázást is megspórolhatunk így. Hisz a kerti sütés, grillezés közben, no meg a bogrács kavargatása közben is szemből a tűz melegét érezzük, míg a derekunk könnyedén megfázhat. A fák lombjaitól minimum 2-3 méter távolság szükséges, ahhoz, hogy biztonságosan alakíthassuk ki a kerti sütő, kerti kemence, grillező, bográcsozó helyét. A tűzvédelmi okok ebben az esetben is fontosak, meg persze az is, hogy a bográcsba ne kerüljön a fáról lehulló levél, vagy ág.

Tuti menü