Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bogrács linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Bogrács képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: bogracs.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 83 db
 Bogrács ételek

Bogrács ételek

Ha itt a tavasz, vagy a nyár, mi sem lehet jobb mulatság egy barátokkal, családdal töltött délutánnál, esténél, kerti partinál. A kerti parti oldalon találsz sok receptet grillezéshez, bográcsozáshoz, hidegtálakhoz, találsz ötleteket szendvicskészítéshez, finom salátákat a grillhúsokhoz, valamint önteteket, dresszingeket a salátákhoz. Megtanulhatod, hogyan lehet nyílt tűzön, parázson kürtős kalácsot sütni, egy jól bevált receptet mutatok be neked, melyet mi is használunk családommal.

 Bográcsfesztivál Lendván

Bográcsfesztivál Lendván

A Bográcsfesztivál nemcsak Lendva, hanem egész Szlovénia egyik legfontosabb nyári rendezvénye, köszönhetően annak, hogy Danilo Turk köztársasági elnök 2011 augusztusában a világ bográcsfővárosának kiáltotta ki a települést. Mindennek előzménye, hogy a szomszédos országban - mind magyar, mind szlovén nyelven - egyszerűen csak bográcsnak nevezett egytálétel készítésének nagy hagyománya van a kisvárosban, a főzőversenyét pedig 1997 óta, vagyis 15 éve rendezik meg. Az idei Bográcsfesztivál jelentőségét és nagyságrendjét egyebek mellett az is jelezte, hogy a magyar nyelvű helyi adó mellett öt országos rádiócsatorna is élő adásban számolt be hallgatóinak az eseményekről, illetve ez évben is megjelent a rendezvényen Danilo Turk. Maga a rendezvény már pénteken kezdetét vette, többek közt szakmai konferenciát tartottak, valamint a várban pattantyúsok avatását rendezték meg. A főzőverseny, s az ahhoz kapcsolódó kulturális programsorozat szombaton kora délután kezdődött. A város központjában a járműforgalom elől teljesen lezárták a fő utcát, hogy helyet tudjanak biztosítani a minden eddiginél több, összesen 91 csapatnak. A bográcsfőzésre a helybélieken túl számos magyarországi csapat is nevezett.

 Így lehet ártatlan hancúrozásból nagy baj

Így lehet ártatlan hancúrozásból nagy baj

A gyermekbalesetek száma minden évben nyáron ugrik magasra, ennek oka pedig a legtöbb esetben éppen a vakációval magyarázható. Egészen pontosan azzal, hogy az egész évben felhalmozott gőzt szülő és gyerek jellemzően a nyár során ereszti ki.

Bogrács magazin hírek
A bogrács típusai alapanyag és forma szerint
A bogrács típusai alapanyag és forma... A bográcsok az előállításhoz használt alapanyag alapján készülhetnek rézből, vasból, rozsdamentes és zománcos kivitelben. A rézbográcsok előnye, hogy jól vezetik a hőt, ezáltal egyenletesebben főnek meg bennük az ételek. Ugyanakkor a réz érzékeny a savakra (pl. ecet), ezért ma már általában ötvözetet használnak. Azonban ezeknél is figyelni kell, hogy ne...
Milyen kiegészítőket vásároljunk a bográcshoz?
Milyen kiegészítőket vásároljunk a... A bogrács kiegészítői közé tartozik a merőkanál, a tálaló állvány, a...
Kültéri és beltéri bográcsok
Kültéri és beltéri bográcsok Ma már nem csak szabadtűzi, hanem gázon történő főzéshez is gyártanak...
 Slambuc

Slambuc

A slambuc eredetileg egy alföldi pásztorétel, leginkább a krumplis tésztához hasonlító egytálétel. Az autentikus receptben kolbászfélék egyáltalán nem szerepeltek, csak száraztészta és burgonya. A mi változatunk már egy gazdagított, kerti partikra alakított, mindig nagy sikert arató recept. Kell egy kis változatosság a kerti bulik szezonjában, ha már unjuk a gulyások és paprikások variációit.

 Sütés főzés a Tiszánál

Sütés főzés a Tiszánál

A Csege Napok rendezvény sorozat a korábbi évekhez hasonlóan a Tiszacsegéről elszármazottak találkozójával kezdődött. Tiszacsege jelenlegi polgármestere Szilágyi Sándor és Németh József egykori polgármester köszöntője után a tiszacsegei művészeti csoportok léptek fel.

A bográcsozás alapjai

A bográcsozás alapjai

Vagyis a nem tűz...ne érjen hozzá a láng a bogrács aljához, főleg ne az oldalához. Oda fog égni minden. Főleg a szélén. Mindig forró, izzó parázs kell, amin maximum pár faág tüze pislákol. És ne legyen szélesebb, mint a bogrács maga, mert különben elkerülhetetlen, hogy pár 'elem' odaég az oldalára. Véletlenül se olaj. Az egész egyszerűen nem az igazi. Oh, és rendesen forrósítsuk fel, mielőtt beletesszük a hagymát.

A bográcsozás ökölszabályai

A bográcsozás ökölszabályai

A bográcsozásnál minden élesben megy. Egy edényünk van, és egy tűzhelyünk, tehát úgy kell kalkulálni, hogy az alkotóelemek a legvégén, egyszerre készüljenek el. - mondja Jahni. Nem lehet előfőzni, előkészíteni dolgokat (illetve lehet, de az egy kicsit csalás, a legnagyobb bográcskirályok pontosan ebben az időzítésben vannak otthon, amitől tökéletesre fő a hús, de nem főnek szét a zöldségek vagy a tészta). Éppen ezért ha kezdők vagyunk, ne sok és különböző főzési időt igénylő alapanyagos ételekkel kísérletezzünk, azt hagyjuk későbbre. Nyugodtan pör-költözzünk, vagy készítsünk lecsókat, amíg nem tapasztaljuk ki, hogy melyik hús mennyi idő alatt, milyen tűz mellett fő meg a legjobban, a paprika, paradicsom, hagyma mikor van készen (és még nem főtt pépesre). Ha ezeket az alapokat elsajátítottuk, és álmunkból fölkeltve is össze tudunk dobni egy jó pörköltet vagy lecsót, akkor menjünk tovább a bonyolultabb ételekhez.

A grillezés és bográcsozás alapjai

A grillezés és bográcsozás alapjai

A bográcsban főzött hagyományos ételek palettája ugyan jóval szűkebb, és a főzés közbeni közös munka is kevesebb, mint a szabad tűzön sültek esetében, ám ezek a - nyelvészeti és régészeti emlékeink szerint a honfoglalás korából származó - főzőedényben készített tartalmas, leveses ételek legalább olyan finomak, mint a grillezettek. Legyen az akár ősi bográcsgulyás - amelyet nem csak marha- és birkahúsból főzhetünk, lehet sertés is az alapanyaga - vagy annak vidékenként eltérő - például csángó, palóc vagy szegedi - változata, esetleg halászlé, aki evett már ilyet, tudja, hogy a szabad tűzön készültnek nincsen párja, de éppúgy bográcsba való a tárkonyos, vörösboros vadpörkölt, a különleges tokány vagy akár a lecsó is. A bogrács- vagy üstpartihoz persze kell a főzőedény, állvány, egy jó erős keverőkanál, s a nyílt tűz hozzáadja a magáét. Nehéz az így készült ételt elrontani, de azért nem árt ismerni azokat az apró recept- és főzőfortélyokat, amelyek megadják az étel különleges zamatát. Ilyen a hagymás alapú, pirospaprikával színezett húsok gondos pirítása, a mérsékelt, gyöngyöző főzés, óvatos kevergetés mellett.

A jó grillezés titka

A jó grillezés titka

A kerti sütögetés a nyár egyik kedvenc elfoglaltsága. Azonban amilyen élvezetes tud lenni, legalább olyan bosszantóvá is válhat, ha az elkészített étel nem túl ízletes. A hús esetében például gyakori, hogy nincs jól megsülve, nyers, vagy rágós, esetleg túlsütött. Fogadj meg néhány jó tanácsot, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe vendégeid előtt.

Hirdetés
A szalonna sütés fortélyai

A szalonna sütés fortélyai

Milyen szalonnát válasszunk? Gyakorlatilag bármilyen szalonnából süthetünk. Ám mi mégis azt javasljuk, hogy válasszunk jó húsos, füstölt oldalszalonnát a sütögetéshez. Az oldalaikat irdaljuk be. Ez azért fontos, mert sütéskor, amikor a térfogata lecsökken, eldeformálódhat. Ha beirdaljuk, a sütés folyamán ezek az irdalt részek szépen kinyílnak és a szalonna egyenletesen átsülhet. A nyársra húzzuk először a szalonnát, majd erre tehetünk még egy darab kolbászt is akár, végül tegyünk a végére egy közepes méretű vöröshagymát.A szalonna felső részét párhuzamos, majd erre merőleges metszésekkel vagdossuk be.A húsokat 2x3 cm-es négyszögekre szeleteljük. Minden egyes nyársra húzott szelet után ugyanolyan nagy szelet szalonnát és egy karika hagymát (vagy még mást) is szúrhatunk. Így váltogatva 10-15 cm hosszú tűzdelést kapunk. Ha szalonnát sütünk, a szalonnából kocka alakú darabokat vágjunk, s ezt a bőrkéjén keresztül szúrjuk át, s ezen a résen keresztül szúrjuk fel a nyársra.

Amit a tűzgyújtásról tudni kell

Amit a tűzgyújtásról tudni kell

A magyarországi erdőtüzek 99%-át emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. Az erdőtüzek nemcsak komoly anyagi kárt okoznak, hanem elpusztítják a védett élőlényeket és azok élőhelyét, egyes esetekben pedig emberi életet is veszélyeztethetnek. Az erdőtüzek okozta károkat megelőzni lehet eredményesen, amikor fellobbantak a lángok, már csak a kármentés marad. Ezért nagyon fontos ismerni és betartani a tűzgyújtáshoz kapcsolódó írott és íratlan szabályokat.

Big Green

Big Green

Mindössze 15 perc alatt felmelegszik a sütési hőmérsékletre. A kerámiafalak pontos hőfokszabályzást biztosítva tartják a meleget, fokozatos hőeloszlás pedig megakadályozza a hot spotok kialakulását. A Használata során jóformán semmi szükség a faszén pótlására: egy adag faszén 4-6 órányi sütésre elég. A Big Green Egg legnagyobb előnye az, hogy segítségével a valaha kóstolt legízletesebb ételeket készíthetjük el!

Birkapaprikás recept

Birkapaprikás recept

A húst kicsontozzuk, majd a nyelvvel és szívvel együtt felkockázzuk. A hagymát, paprikát és paradicsomot kis kockára vágjuk, és összekeverjük. Egy bográcsot kizsírozunk, majd beletesszük a csontot, a húst a májat és a szívet, majd a fejet. Minden réteget megszórunk a hagymás keverékkel, a sóval, fűszerpaprikával és az összetört fokhagymával. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd lefedjük és nagyon lassan, 4-5 óra alatt megfőzzük. Nem keverjük meg, csak a bográcsot rázogatjuk. Tarhonyával vagy kenyérrel tálaljuk.

Bogrács Kereskedőknek

Bogrács Kereskedőknek

Örömmel tájékoztathatjuk minden kedves látogatónkat, hogy honlapunk megkezdte a működését. Elsődleges célunk, hogy tájékoztatást nyújtsunk a vállalkozásról és a termékeinkről. Vállalkozásunk a sütéshez, főzéshez használatos hagyományos eszközök nagykereskedelmével foglalkozik. A vállalkozás több mint 20 éves múlttal, kapcsolatokkal rendelkezik.Több, mint 1000 terméket forgalmazunk. Termékeinket saját importból, hazai gyártóktól és importőröktől szerezzük be. Célunk, hogy a mai gazdasági helyzetben is a lehető legjobb árakon tudjuk a partnereinket kiszolgálni. Partnereink közé sorolhatjuk a 100 Ft-os hálózat, a hazai kiskereskedők, konyhafelszerelési boltok, cégek, tekintélyes részét. Külföldi partnereink: Szlovákia, Cseh Köztársaság, Románia, Szerbia, Horvátország, Németország, Dánia kereskedői, cégei.

Bogrács nyárs grill készítése házilag

Bogrács nyárs grill készítése házilag

Ha egy kellemes nyári estén végre összejön a baráti társaság, általában felmerül a kérdés: Grillezzünk, nyársaljunk, esetleg a bográcsban készítsünk valamit? Mindenki mást részesít előnyben, én személy szerint a nyársalást, ugyanis ha mindenki magának készíti az ételt, nem csak jobban esik, de biztosan nem megyünk egymás idegeire az állandó kérdezősködéssel: Mikor lesz már kész? Viszont mivel mindenki mást szeret, ezért most olyan grillező helyet készítünk, ahol mind a három tevékenységet kényelmesen, és kulturált körülmények között tudjuk űzni.

Bogrács típusok

Bogrács típusok

A zománcozott bogrács pozitív tulajdonságai között meg kell említeni, hogy nincs annyi vesződség vele, mint a vasbográccsal, könnyű a tisztán tartása. Kívül és belül zománcozott, és közte nem látszik ki a vas, ami előny, de ugyanakkor egyben hátrány is lehet. Ha túl vékony anyagból készül egy nagy űrtartalmú bogrács, könnyen megeshet, hogy nem bírja el a terhelést, és egyszerűen összecsuklik. Ezért ha ilyet szeretnénk vásárolni, feltétlen tudjuk meg, hogy milyen vastag lemezből készítették. Mivel zománcozott, ezért ugyanúgy kell vigyázni rá, mint egy edényre. Ha le szeretnénk venni a főzés végeztével a tűzhelyről, óvatosan bánjunk vele, nehogy valami kemény tárgynak ütődjön (pl. a betonnak). Sokak szerint az ilyen bográcsban készített ételeknek nem olyan az aromája, mint a vasbográcsban készülteknek.

Bogrács tisztítása

Bogrács tisztítása

Bogrács tisztítása: Kenje be zsírral a kormos, elszíneződött bogrács alját, aztán pedig alaposan dörzsölje át. A zsiradék feloldja majd a szennyeződést, és ismét fényessé teszi az edényt. A tisztítás utolsó fázisaként meleg, mosogatószeres vízzel öblítse el a bográcsot. Megbarnult zománcedényben főzzünk nyers burgonyát, hagyjuk benne egy napig, majd újra forraljuk fel a kihűlt vizet, benne a krumplival. Így csillogó lesz az edény. Új jénai tűzálló edényünket használat előtt helyezzük egy nagy edénybe. Maroknyi sóval és annyi vízzel, amennyi ellepi, forraljuk át legalább fél órán át. Az edényt a vízben hagyjuk teljesen kihűlni. Így hőre ellenállóbb lesz és sokkal tartósabb is. A zománcedényeket is hasonlóan avassuk fel. Itt elég, ha magában az edényben zubog tatjuk egy fél óráig a sós vizet. Kevés ecetet is tölthetünk a vízhez.

Tuti menü