Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A bogrács koránt sem újkori találmány, már a honfoglalás előtti korban ismerték. Maga a szó az oszmán-török eredetű bakrac (rézüst) torzulásából eredeteztethető. - Bogrács magazin
részletek »

A bográcsok története

A szabadtűzön főzött ételek íze össze sem hasonlítható a gáztűzhelyével. A bogrács magazinban megismerkedhettek a bográcsok történetével, használatával, továbbá a típusaival alapanyag és forma szerint.
Bogrács  magazin
Itt vagy: Bogrács magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A bográcsok története
A bográcsok története
A bogrács koránt sem újkori találmány, már a honfoglalás előtti korban ismerték. Maga a szó az oszmán-török eredetű bakrac (rézüst) torzulásából eredeteztethető.
A magyar történelmet nézve rengeteg lelet maradt ránk az Árpád-korból. Ezek még cserépből készültek gömbölyű fenékkel, a peremén fúrt lyukakkal. Valószínű, hogy ezt a fajta bográcsot a honfoglaló őseink hozhatták be az országba. Az üstöt eredetileg a szabadban (nyílt tűzön) történő főzéshez találták ki, ma is erre használják.

Az 1400 években már réz volt az alapanyaga. Az öntöttvas csak a 18. században kezdett széles körben elterjedni. A 20. században megjelentek a modern bográcsok, melyek rozsdamentes fémből, illetve zománcozott kivitelben készülnek. Ezek előnye, hogy könnyebben tisztíthatóak a régi változatoknál.

A bogrács elsősorban nem a főúri konyha tartozéka volt, hanem a jobbágyok és a pásztorok, azaz jellemzően a szegényebb réteg használta. A pásztorok folyamatosan vándoroltak, így nekik szükségük volt egy olyan főzőalkalmatosságra, amit könnyen magukkal vihetnek. Az ebben főtt ételek az elkészítés és a tartósítás módjától függően akár 2-3 napig is fogyaszthatóak maradtak.

A bográcsokat régen nemcsak főzésre, hanem sütésre is használták. A méretük szerint voltak apró, kétszemélyes, de óriási hússzemélyes üstök is. A felfüggesztést szolgafa segítségével oldották meg, ami egy lánccal ellátott állvány volt.

Régebben főképp pörköltet főztek benne, melyhez vagy nem adtak vizet, vagy csak nagyon keveset. Napjainkban a gulyásleves, a pörkölt és a halászlé a legnépszerűbb bográcsos étel.
http://s1.tlap.hu/magazin/2588/mzn_cikk_kepek_11253/Kerti Aruda Halásztelek
Kerti Aruda Halásztelek
Modern bogrács állvány
Bográcsozó
Bogrács
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - bogrács, bogrács története, bográcsozók a kertben, történet a bográcsról,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
- 2013-05-13 08:03:05
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü