Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A bogrács (vagy más néven üst) egy fém edény, melyet főzéshez használnak gáztűzhelyen vagy nyílt tűzön. Már az ókorban léteztek bográcsok, bár kezdetben nem fémből, hanem cserépből készítették. Az - Bogrács magazin
részletek »

Mi a bogrács?

A szabadtűzön főzött ételek íze össze sem hasonlítható a gáztűzhelyével. A bogrács magazinban megismerkedhettek a bográcsok történetével, használatával, továbbá a típusaival alapanyag és forma szerint.
Bogrács  magazin
Itt vagy: Bogrács magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mi a bogrács?
Mi a bogrács?
Már az ókorban léteztek bográcsok
A bogrács (vagy más néven üst) egy fém edény, melyet főzéshez használnak gáztűzhelyen vagy nyílt tűzön. Már az ókorban léteztek bográcsok, bár kezdetben nem fémből, hanem cserépből készítették. Az évek során természetesen nagyon sokat fejlődött a gyártás technológiája. A 15 században már fémből, pontosabban rézből készítették a bográcsokat, majd az ipari forradalom idején megjelentek az öntöttvas, később pedig a zománcozott üstök.
Bár a története régre nyúlik vissza, de még a napjainkban is sok helyen használják. Pl. Magyarországon nagy hagyománya van a bográcsban főtt gulyásnak és halászlének. Ezek az ételek köré rendszeres gasztronómiai fesztiválok is kapcsolódnak. A mai bográcsok alapanyaga alapvetően öntöttvas, rozsdamentes acél vagy réz. Kaphatóak zománcozott vagy zománc nélküli kivitelben is. Bár ez utóbbi olcsóbb, viszont nagyon hajlamos a rozsdásodásra, ezért hosszú távon rossz befektetés.


A méretét tekintve is sok fajtája létezik. A legkisebbek általában három literesek, de nem ritka a 40-50 literes kivitel sem. A rekorder egy 1700 literes bogrács volt, amit 1999-ben készítettek Domaszéken. Később ebben szintén rekord mennyiségű - 3400 adag - gulyásleves főtt Szegeden.
Hirdetés

A legtöbb bográcsot szabad tűzön való főzéshez tervezték, ezért sok kert elengedhetetlen tartozéka. Az ezekben készült ételek íze össze sem hasonlítható a gázon főttekével. Tüzelőanyagként többnyire keményfát érdemes használni, mivel ez jellegzetes füst ízt ad az ételeknek.

A főzőhely lehet fixen kialakított vagy háromlábú állvány. Ez utóbbit úgy alakítják ki, hogy a teteje forgatható legyen, így a láng egyenletesen éri mindenhol az ételt.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - bogrács, üst, üstök, állványok, edény, története
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-13 08:02:47
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü